>>ICT een must? Juridisch getouwtrek bij inrichti...

 

ICT een must? Juridisch getouwtrek bij inrichting van nieuwe schoolgebouwen

HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk wil landelijk duidelijkheid over de bekostiging van ict-infrastructuur voor nieuwe scholen en gaat in hoger beroep bij de Raad van State. De rechtbank in Zutphen onderschreef medio december de opvatting van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs (VCO) over de vergoeding van bekabeling en een verdeelkast voor computers in het nieuwe schoolgebouw Het Startblok in Drielanden.

De gemeente Harderwijk wilde de kosten, 30.000 euro op een totaal van circa vier miljoen euro, niet vergoeden omdat die geen deel zouden uitmaken van de gemeentelijke plicht om fatsoenlijke onderwijshuisvesting te financieren. "Ict-infrastructuur is geen onderwijsgebonden component", luidt het standpunt van de gemeente Harderwijk.

De rechtbank in Zutphen denkt daar anders over. Anno 2009 is ict-infrastructuur een wezenlijk onderdeel van een schoolgebouw en de aanleg is zelfs noodzakelijk om een nieuw schoolgebouw functioneel te kunnen gebruiken, redeneert de rechter.

De gemeente Harderwijk spreekt echter van 'een eenzijdige motivering' van de rechtbank, die bovendien geen oog gehad zou hebben voor de argumenten van de gemeente. Die heeft bijvoorbeeld ook aangevoerd dat er draadloos internet is. Hoe dan ook, er staat veel op het spel voor de gemeente en niet alleen voor Harderwijk. Elke andere school zal, gewapend met de uitspraak van de rechtbank Zupthen, immers de kosten voor ict-bekabeling en verdeelkasten voortaan claimen.

Van de Raad van State wordt duidelijkheid verwacht die voor heel Nederland gaat gelden.
 

Disclaimer | Voorwaarden | Sitemap | © 2019 vdh managers