>>Nieuwe gemeenteraden staan voor onmogelijke keus

 

Nieuwe gemeenteraden staan voor onmogelijke keus

Stille bezuinigingen op scholenbouw

“Die 256 miljoen verdampt. Het geld is niet meer beschikbaar voor scholenbouw”, stelt Hans van der Hek, programmamanager onderwijshuisvesting in Zaanstad. “Terwijl staatssecretaris Sander Dekker juist roept dat gemeenten veel meer moeten investeren omdat het scholenbestand niet meer van deze tijd is.” 

Zaanstad besteedde tussen 2006 en 2009 maar 30 procent van het beschikbare budget aan scholenbouw, bleek uit de berekeningen die het Onderwijsblad in 2010 uitvoerde. Maar inmiddels steekt de gemeente jaarlijks miljoenen extra in de huisvesting van scholen. In de gebouwen van het  voortgezet onderwijs is al 130 miljoen euro geïnvesteerd, voor de basisscholen is tot 2025 120 miljoen euro uitgetrokken. “Maar door de budgetkorting die het kabinet doorvoert, houden we maar 70 miljoen investeringsruimte over”, stelt Van der Hek. “Dat betekent dat we de tweede fase van het basisonderwijsprogramma niet kunnen uitvoeren en dat 25 scholen waarvoor al plannen zijn gemaakt, niet aangepakt kunnen worden.”

Bouwstop

Samen met Hilversum en Deventer trok Zaanstad vorige maand naar Den Haag om Kamerleden duidelijk te maken dat het kabinetsbeleid leidt tot een scholenbouwstop. Tenzij de nieuwe gemeenteraden die op 19 maart worden gekozen besluiten om op buurthuizen, ouderenzorg of armoedebeleid te bezuinigen, wat ook niemand wil. Het mocht niet baten. “Je kunt in de Nederland kennelijk niet politiek scoren met geld vrijmaken voor scholenbouw”, zegt een teleurgestelde Van der Hek. “Dus gooit men het probleem over de heg bij de lokale politiek. Gemeenten blijven ondanks die korting van 256 miljoen, volledig verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen. We moeten met een kleinere portemonnee hetzelfde of meer doen. Daardoor komen gemeenten en schoolbesturen weer tegenover elkaar te staan. Dat is het kromme van dit beleid.”

Bron: Onderwijsblad 8 maart 2014

Disclaimer | Privacy | Voorwaarden | Sitemap | © 2020 vdh managers